E-bøker er enkelt. Og det trengs ikke papir for å lese dem.

Jeg vil gjerne si noen ord om e-bøker. Grunnen er at jeg opplever det som en fantastisk måte å lese bøker på, og samtidig at mange føler at det er litt vanskelig.

Når du vil lese en ebok, trenger du en app eller et program for å lese dem. Det finnes flere. Den vanligste filtyper er .epub. Den brukes av bl.a. Apples iBooks. Derfor er den veldig lett å lese på en mac, iphone eller ipad. Du kan også bruke Adobe Digital Editions og mange flere. Det andre formatet som er vanlig, er .mobi eller Kindle-format. Den typen kan leses med Kindle- appen. Den finnes til Android, iPhone, iPad, Mac, PC.

Det å lese ebøker har mange fordeler. F. eks. trenger du ingen bokhylle. Dine bøker ligger forvart på nettet, og kan lastes ned etter behov. På en vanlig 3G-telefon tar det under ett minutt å laste inn en bok.

Kindle´s bokhylle ser slik ut:

Og her er Apple sin:

Når du så har lastet den ned, kan du velge bakgrunn og farger som du ønsker, du kan øke eller minske størrelsen på fonten, du kan velge en annen font som er enklere for deg å lese i osv. osv. Du har mange muligheter til å tilpasse lesingen slik at du får det slik det passer deg best. Kindle har også en funksjon som kan lese boken høyt for deg. Stemmen er vel litt mekanisk, men forbedres stadig. Apple holder på med det samme.

Noe av det som gjør at jeg foretrekker e-bøker fremfor trykte bøker, er at det gir meg mange flere muligheter. Om jeg liker et parti i boken, kan jeg markere teksten. Da finner jeg lett fram til partier jeg vil fordype meg i, eller huske til senere. Jeg kan bruke forskjellige farger, som vanlige marker-tusjer. Alle mine markeringer lagres i en egen del i innholdsfortegnelsen.

En annen funksjon som jeg har blitt glad i, er muligheten til å klippe sitater fra bøker og bruke i dokumenter etc. Om jeg ønsker å gjøre research på et emne, kan jeg klippe ut deler av bøker og lime inn- jeg kan lage min "egen bok" av utklipp fra mange bøker, og det ligger automatisk referanse til bok, sidetall osv. når jeg limer inn i mitt dokument.

Tilgangen på bøker er enorm. Ofte leser jeg en bok som refererer til en annen bok. Da går jeg inn på Amazon eller Apple Bookstore, og kan laste ned boken umiddelbart om jeg ønsker å følge interessen videre. Det har hendt at jeg har kjøpt 4-5 bøker på en dag, nettopp forsi jeg har blitt interessert i et tema i en bok, og følger referansene videre. Det er også da en stor fordel at e-bøker som regel er langt billigere enn trykte bøker.

Kindle (Amazons leseapp) har også abonnement. Det betyr at du kan abonnere (omtrent som på Netflix) og ha tilgang til hele deres bibliotek.

Det er massevis av gratis bøker også, i e-bøkenes univers. 

Jeg anbefaler å teste det ut. Jeg vet at det for mange føles kronglete bare fordi det er nytt. Men dette er virkelig ikke kronglete. Det er lett!

At man ikke trenger papir for å lese e- bøker er en fin liten ekstrabonus, spør du meg :)

Jon Schau